Wandelen door de Sloveense Alpen (si_berg)


Meander reizen_slovenie

11-daagse wandelreis

kaart-slovenie

Slovenië is een echt Alpenland. Het grenst onder andere aan Italië en Oostenrijk.  De Julische Alpen zijn dan ook duidelijk herkenbaar als uitlopers van het Oostenrijke Alpenmassief. De dalen zijn ooit door grote gletsjers uitgesleten. We reizen per trein door het mooie landschap en beginnen onze bergtour aan de noordkant van dit fraaie gebergte. Eerst verblijven we in een prettig hotel. Daarna maken we een korte trekking (2 nachten) langs berghutten. De bergmassieven zijn adembenemend mooi. Hier en daar kan nog wat sneeuw liggen.

Daarna rijden we door naar de minder bekende, maar zeker niet minder fraaie Steiner Alpen.  We wandelen over toppen, passen en door prachtige gletsjerdalen en verblijven in een knus familiepension en berghutten en maken kennis met het immense natuurschoon van deze streek, de uitstekende gastronomie en de sympathieke bevolking, die het midden houdt tussen Slavisch en Karintisch.

Kortom een zeer gevarieerde reis voor mensen die gewend zijn in de bergen te lopen, een goede conditie hebben en flexibel zijn ingesteld.

De tochten zijn redelijk pittig. Het terrein is stenig en ervaring met lopen in de bergen is een vereiste. We wandelen alleen met dagrugzakken. Op de korte trekkings nemen we de hoogst noodzakelijke dingen mee. We hoeven geen slaapzakken of matjes te dragen. Doordat we met 2 begeleiders zijn, zijn de meeste tochten in te korten en daardoor minder zwaar. Elke dag bespreken we met elkaar hoe het gaat en wat de mogelijkheden zijn, zodat deze wandelvakantie voor iedereen plezierig is.


groep en begeleiding

De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 9 personen.

De groepen worden begeleid door enthousiaste wandelaars en natuurliefhebbers. Sommige reizen worden door twee mensen begeleid.

Zie voor meer informatie over onze reisleiders en reisbegeleiders onder het kopje onze reisleiders

02-07-2021 nog niet bekend

het weer

SloveniŽ kent net als ons vier seizoenen. De winter is in de laaggelegen gebieden en langs de kust relatief mild, in de gebieden boven de vijfhonderd meter zijn de winters koeler van karakter en is er een hogere kans op periodes met matige of zelfs strenge vorst. Maart, april en mei is het voorjaar, waarbij de temperaturen en het weerbeeld erg wispelturig zijn. Droge periodes met temperaturen ruim boven het langjarig gemiddelde kunnen afgewisseld worden met soms wekenlang wisselvallig en/of te koel weer. De zomermaanden zijn vrij warm, met name in het zuidwesten en het oosten kunnen de temperaturen regelmatig de grens van dertig graden bereiken. In de berggebieden is de temperatuur overwegend een stukje lager dan in de gebieden die maximaal enkele honderden meters boven zeeniveau liggen. September kan lokaal een mooie nazomer geven, maar de meeste jaren is dit toch echt de maand dat het najaar ingeluid wordt en het aantal warme zomerse dagen in rap tempo afneemt.

accommodaties en maaltijden

accommodatie

We overnachten in hotel/pensions en berghutten en berghotels.  In de hotesl/pensions slapen we in de regel op tweepersoons kamers met eigen douche en toilet. In de berghutten en berghotels  hebben we slaapplekken in meerpersoonskamers en is er gedeeld sanitair.  Slovenië kent een lange geschiedenis van bergwandelen en bergsport. Dit is bij de Slovenen zelf ook populair. De berghuttten zijn dan ook comfortabele en moderne huttten, schoon en goed georganiseerd. We krijgen elke dag ontbijt en avondeten. De reisleider koopt lunch in.

N.B. de éénpersoonskamertoeslag geldt niet voor de berghutten en berghotels. In Bovec, Ljubljana en het boererij hotel is het mogelijk tevoren een eenpersoonskamer te reserveren.


dag-tot-dag-programma

dag 1

We verzamelen in Arnhem, van waar de ICE rond 17.30  vertrekt naar Düsseldorf.  We kunnen even een hapje eten op het station, waarna we op de Euronachttrein naar Wels stappen, waar we vroeg in de ochtend aankomen.

overnachting: Trein

dag 2

We hebben een redelijk lange wachttijd. Daarom treinen we eerst door naar Salzburg om daar een kijkje te kunnen nemen en koffie te kunnen drinken met Salzburge Torte alvorens we doortreinen via Villach naar Tarvisio in Italië. Vanaf het station hebben we een transfer naar onze eerste accommodatie, waar we rond 17.00 uur zullen aankomen.  Hier kunnen we lekker relaxen en genieten van het mooie uitzicht op de bergen. We kijken naar het oosten op Triglav Nationaal Park.  ´s Avonds eten we een heerlijke eerste Sloveense maaltijd. 

overnachting: Hotel Bovec

dag 3

in de ochtend nemen we de lift omhoog naar de Cime Confine. Dat klinkt Italiaans, en dat is het ook, want de graat waar deze top onderdeel van maakt vormt de grens. We wandelen door een prachtige wereld van steen. Karst, het jonge kalksteen, zien we hier in al zijn verschijningsvormen. Van puinhellingen tot grillige rotsen, dolines en grotten. Onderweg hebben we een goede kans op de eerste marmotten en wie weet zien we gemzen. De route is zeer panoramisch, bij helder weer uitzichten tot de Adriatische Zee en over de Alpen. We maken de wandeling zo lang als we willen. We nemen dezelfde route terug naar de lift. Zo kan iedereen even goed inlopen. Mazimaaal 12 km 850m stijgen en dalen, 5 uur lopen

overnachting: Hotel Bovec

dag 4

Vanaf het hotel in Bovec hebben we een transfer van ongeveer een uur naar de andere kant van de bergen. Hier begint het stijgende pad naar de Krn hut.  We lopen langs de mooiste bloemen gestaag omhoog. In de Krn hut kunnen we even bijkomen voordat we de laatste 70 m naar de top doen. Dan dalen we door een grillige stenenmassa af naar het Krn meer, waarachter onze hut ligt. In totaal stijgen we 1250m en dalen we  850m in totaal. Totale dagafstand 11 km, 6 uur lopen.

overnachting: Berghut Julische Alpen, Kobarid

dag 5

We wandelen vandaag naar het fraaie Krn-meer, een prachtige panorama in een stenen wildernis. Vanaf hier trekken we westwaarts naar de Komna-hut. De tocht kent 2 varianten; de kortste is heel eenvoudig en blijft in het terrein waar struikdennen domineren. De langere variant voert over een top en kent wat steilere stukjes door hooggelegen graslanden. De Komna-hut is wat drukker bezocht door dagjesmensen, maar aan het einde van de middag keert de rust weder en genieten we vooral van het prachtige uitzicht over het Bohinj-meer. We overnachten in de de berghut in 4-6 persoons kamers. 10 km, 750 m stijgen en 600 m dalen, 5 uur lopen resp. 8 km, 460 m stijgen en 330 m dalen, 3,5 uur lopen.

overnachting: Berghotel Julische Alpen, Savica

dag 6

Via de noordoever van het Bohinj-meer dalen we af naar Ribcev Laz. En prachtige en dagvullende wandeling afwisselend langs bergmeren en door bossen, en voor wie wil en het weer het toelaat: over het uitzichtpunt Priscevec, van waar we het meer van Bohinj in al zijn glorie zien liggen.  Via enkele traditionele herdersdorpen bereiken we Ribcev Laz. 16 km, 480 m stijgen en 1440 m dalen, 6,5 uur lopen. Hiermee sluiten we onze minitrekkking door de Julische Alpen af. In Ribcev Laz wacht het busje (met onze hoofdbagage) ons op en rijden we in 2en een half uur naar de Steiner Alpen. Onze eerste stop is de sfeervolle authentieke berghut Dom na Smrekovcu, die in de uitlopers van de Steiner Alpen ligt. De bagage wordt alvast verder gereden, maar vandaag heb je dus toegang tot de hoofdbagage om even wat vuile kleren te ruilen voor schone.

overnachting: Berghotel Steiner Alpen LJUBNO

dag 7

Een fraaie benaderingswandeling richting de hoogste pieken van de Steiner Alpen. De tocht voert over de oudste lange-afstandsroute van het land, de Slovenski Planinski Pot, uit 1953. Prachtige en goed begaanbare paden voeren ons afwisselend over een reeks pieken (rond de 1600m) en door verstilde bossen. (16 km / +800m - 650m). De tocht eindigt bij de berghut Koca na Loki, waar we vannacht verblijven.

overnachting: Berghut Steiner Alpen

dag 8

We ronden de top Raduha (9km, +/- 600m), van waaraf we nog mooi kijken op de ruige pieken van de Steiner Alpen. Na de wandeling brengt een transfer ons naar de vallei van Robanov Kot, één van de meest Romantische plekken van Slovenië.  We vinden onderkomen in een prachtig boerderij-hotel  (11 km +550m - 550m).  Wie wil kan ook naar het hotel wandelen. dat is nog een extra spannende 5 km en 900m dalen. Alleen voor tredzekere mensen.

overnachting: Pension Sol?ava

dag 9

Een wat rustigere dag vandaag. we rijden vandaag de Panoramic Road, een prachtige route ten noorden van de Steiner Alpen. Op dit circuit  van 30 km lang stoppen we halverwege bij een prachtig kerkje, van waaruit we klimmen naar de piek Olseva en de gelijknamige grot waar de eerste bewoners van deze streek woonden (9 km +/- 400m). Deze graat is mooi om over te lopen en geeft een perfect uitzicht over alle hoge toppen van de Steiner Alpen en zien we ook waar we morgen lopen. Als we terug afdalen worden we afgezet bij de vallei Logarska Dolina, van waar we in 1,5 uur naar de volgende hut klimmen (3 km, + 350m). Deze hut is eenvoudig, maar zeer sfeervol. Vanaf de hut kijken we naar de klimmers die de wand van Ostrija op gaan.

overnachting: Berghut Steiner Alpen

dag 10

We trekken onder de immense piek Ojstrica langs tot aan de berghut aan de zuidzijde van deze piek. De route voert door prachtig Alpien terrein rond de hoogste graat van de Steiner Alpen. Op een klein stukje na (een paar meter klimmen) komt er geen klauterwerk aan te pas. (13 km, + 950m - 600m). Vanaf de parking van Podvezak hebben we een transfer door naar Ljubljana, waar we eind van de middag / begin van de avond arriveren. We verblijven in een centraal gelegen hotel (tussen station en centrum). 's Avonds eten we in de gezellige studentikoze binnenstad (niet inbegrepen) en sluiten we onze bergtour af. In

overnachting: Hotel Ljubljana

dag 11

Met de dagtrein reizen we terug naar Nederland. We vertrekken vroeg in de ochtend. Rond een uur of 21.30 komen we in Amsterdam aan na ovestappen in Villach en Mannheim of Duisburg.


De heen- en terugreis

De heen-en terugreis is INBEGREPEN in dit arrangement

Op de heenreis vertekken we vanuit Arnhem naar Düsseldorf, waar we op de nachttrein naar Wels stappen. Vanaf Wels reizen we naar Villach aan de Oostenrijkse grens en boemelen vervolgens door naar Tarvisio in Italië. Hier worden we afgehaald en naar onze eerste accommodatie in Slovenië gebracht.


reisinformatie

Uiterlijk twee weken voor vertrek krijgt u reisinformatie van ons. Hier in vindt u naast uw eventueel bestelde tickets, een accommodatielijst, adres- en telefoongegevens van de eventuele lokale contactpersoon, en praktische informatie zoals waar u aan moet denken bij uw paklijst en hoe u op uw eerste accommodatie komt of waar u de groep ontmoet.

Prijzen

vertrekdatum:  02-07-2021 volwassene p.p. €1. 385,00
toeslag-1-persoonskamer € 140,00
inbegrepen:

heen- en terugreis per nachttrein van Arnhem naar Tarvisio (inclusief slaapplaats in een 4-persoons couchette) en terug met dagtrein van Ljubljana naar Arnhem, alle overnachtingen en maaltijden, bagagevervoer en tansfers volgens het programma (op de korte trekkings lopen we met lichte dagrugzakken met de nodige spullen voor 2 overnachtingen), diensten Nederlandse reisbegeleiding, reisinformatie.

niet inbegrepen:

N.B. de éénpersoonskamertoeslag geldt niet voor de berghutten.

maaltijden tijdens heen- en terugreis, avondmaaltijd in Ljubljana,

reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard

Deze reis boeken of een optie nemen

Wilt u deze reis boeken gaat u dan naar het >>boekingsformulier.

Wilt u een optie nemen? Gaat u dan naar het >>optieformulier.

U leest alles over onze reisvoorwaarden onder het kopje informatie in het menu bovenaan. Klik hier voor een printversie van onze reisvoorwaarden: >> reisvoorwaarden

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).. sto-reisgarantie
Meander reizen is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 15.00 uur op 06-22174662. Krijgt u niemand aan de lijn spreekt u dan in ieder geval de voicemail in,wij nemen dan vaak dezelfde dag nog contact met u op. Mailen kan naar info@meanderreizen.nl.
We zijn lid van de : Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties.
De VvKR komt op voor de belangen van kleine, vaak specialistische reisorganisaties. Via de VvKR bundelen we onze krachten en delen we onze expertise om zowel voor de reisorganisatie als de consument tot een zo groot mogelijke zekerheid en tevredenheid te komen.