Pelgrimstocht door de Morvan (fr_veze)


Meander reizen_frankrijk

12-daagse wandelreis

kaart-frankrijk

Al sinds mensenheugenis lopen pelgrims naar het verre Santiago, naar het graf van de apostel Jacobus. Ook vanuit het mooie pelgrimsstadje Vézelay, vlakbij de Morvan. We volgen de historische route die naar het zuidwesten loopt door de heuvels van de departementen Bourgondië en Cher. We komen over de rivieren de Yonne, de Loire en de Allier. Regelmatig volgen we het tracé van oude Romeinse wegen. De paden en de bewegwijzering zijn goed. We zullen geen hordes andere wandelaars tegenkomen, al zijn er altijd verrassingen op een pelgrimsweg. Het is een route waar we op ruim 160 kilometer slechts 1 snelweg en 1 stadsgebied (Nevers) passeren. Verder is het genieten van het Franse platteland op zijn best- grazige weiden, dromerige koeien die je nastaren, rustige weggetjes waar es een oude renaultje voorbijtuft, kleine gehuchten met een oud kerkje.. groen, stil en vredig.

We lopen met onze dagrugzak. Dus kunnen niet veel meeenemen. Maar zo voelt het wel als een echte pelgrimage. Loslaten en tot rust komen, genieten van het kleine. Dat zijn de ingrediënten van deze reis. De reis is ontwikkeld en wordt begeleid door Simon Wijma. Simon zegt : "Kun je een beetje avontuur hebben? Want hoewel ik van alles voorbereid en plan is de route nieuw voor Meander en mij. Dus improviseren we ook wel eens wat. Voor mij past dat wel bij pelgrimage. Het programma van dag tot dag kan dan ook weleens anders lopen dan hier beschreven is.".

Simon geeft je via de mail tijdig uitgebreid persoonlijk advies over uitrusting en bagage, zodat we zo licht en luchtig mogelijk wandelen.

De reis is dus geschikt voor mensen die flexibel zijn en geen haast hebben. Gewoon fijn samen aan de wandel en zien wat er gaat komen.

 


groep en begeleiding

De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 8 personen.

De groepen worden begeleid door enthousiaste wandelaars en natuurliefhebbers. Sommige reizen worden door twee mensen begeleid.

Zie voor meer informatie over onze reisleiders en reisbegeleiders onder het kopje onze reisleiders

het weer

Bourgondië ofwel Bourgogne is een van de oudste regio's in Frankrijk.Deze streek associëren mensen met het goede leven. Heerlijk genieten van lekker eten en goede wijnen en dat kan ook met een zomer die met zijn vele zonuren zorgt voor heerlijke druiven. De bourgogne heeft een landklimaat wat betekent dat de zomers warm, maar de winters erg koud kunnen zijn. In september is de temperatuur nog aangenaam, gemiddeld 20 graden. De vele zonuren en relatief weinig regen zorgen voor heerlijk wandelweer in deze maand.

accommodaties en maaltijden

Vaak overnachten we in pelgrimsherbergen met zaaltjes voor meerdere mensen. Soms hebben gastvrije Fransen, vaak ex-pelgrims, thuis slaapplekken ingericht en koken daarbij voor ons. Dr reisleiding zorgt eventueel samen met één van de deelnemers voor de lunchinkopen. Alle maaltijden zijn inbegrepen behalve op de heen - en terugreis. Soms zoeken we een restaurantje, soms wordt er plots ergens voor ons gekookt. We laten ons verrassen. De reisleiding zorgt er voor dat het ons aan niets zal ontbreken.

Een (kliene lichte) lakenzak moet je zelf meenemen, dekens en kussens zijn altijd aanwezig.

Alle maaltijden zijn bij de prijs inbegrepen. Voor eventuele alcoholische versnaperingen of tussendoortjes dien je zelf te zorgen.


dag-tot-dag-programma

dag 1

We reizen per trein naar Schiphol waar de Thalys naar Parijs om 11.30 u. vertrekt. Na een overstap in Parijs komen we om 7 uur vlakbij Vézelay aan, waar we overnachten. De eeuwenoude pelgrimsplaats Vézelay, iets ten noorden van de Morvan, vormt een prachtig uitgangspunt van deze route. in de 9e eeuw bezat de abdij naar verluidt de relikwieën van Maria Magdalena. De basiliek is daarom ook eeuwenlang een belangrijke ontmoetingsplaats voor bedevaartgangers geweest. In de 11e eeuw werd Vézelay een van de vier vertrekpunten voor  pelgrims naar Santiago de Compostella.

overnachting: (Pelgrims)Herberg Vezelay

dag 2

Op onze eerste dag in Frankrijk nemen we er ons gemak van. We snuffelen wat rond in het stadje en bezoeken de imposante 12e eeuwse basiliek Sainte-Marie-Madeleine. ’s Middags gaan we per auto naar een prachtige herberg aan de pelgrimsweg met Nederlandse eigenaren.

overnachting: (Pelgrims)Herberg Vezelay

dag 3

We gaan aan de wandel! Om wat te wennen aan het lopen is de eerste dag kort, zo´n 14 kilometer. Weide en bos wisselen elkaar af, en we verpozen bij een 16e eeuwse kapel. We lopen naar Domaine d’Ainay, gevestigd aan jawel, de Rue St Jacques Compostelle. Op dit terrein staat een tent of caravan voor ons klaar

overnachting: kampeerplek Domaine d’Aina

dag 4

Net als de eerste dag veel groen, en we komen door enkele dorpjes waar we natuurlijk op een dorpscafeetje hopen. Ons wacht een bed en maaltijd in het gehucht Breil, bij Chantal en Denis, die al vele pelgrimspaden liepen.

overnachting: (Pelgrims)Herberg Breil

dag 5

We komen al vrij snel in het plaatsje Premery. Dan verder langs weiden en bos, en we passeren oude fabrieken. Ha, die worden in la France tenminste niet meteen opgeruimd. Er gaat niets boven een fraaie ruine.. Met 23 kilometer is dit de langste etappe van deze reis. In Guerigny is een pelgrimsherberg. We vind een restaurantje in het dorp die avond.

overnachting: (Pelgrims)Herberg Guerigny

dag 6

Deze wandeldag is in totaal 14 km. We komen onder meer langs een oud leprozenhuis en een kapel daarbij. Alleen deze dag komen we in stedelijk gebied, rond de oude stad Nevers, waar we overnachten in het Monastere de la Visitation. Een avondwandeling langs de Loire?

overnachting: Klooster Nevers

dag 7

Na een stevig kloosterontbijt kunnen we natuurlijk de 20 km van vandaag gemakkelijk aan. Onderweg steken we het kanaal van de Loire over, zien een duiventoren, een oud kasteel, en vast vele dromerige koeien. Dit is de streek van het prachtige Charolaisvee. We hebben een fraai uitzicht over de valleien van de Loire en de Allier. In het piepkleine dorpje Saint-Parize-le-Chatel is een gemeentelijke herberg.

overnachting: (Pelgrims)Herberg Saint-Parize-le-Chatel

dag 8

Zo´n 20 kilometers over rustige plattelandsweggetjes en fraaie paden. Zal onderweg de bakkerij in Livry open zijn voor een traktatie? We overnachten in
Le Veurdre in de gemeentelijke herberg.

overnachting: (Pelgrims)Herberg Le Veurdre

dag 9

Een wandeldag van 12 kilometer, dat is natuurlijk met een paar dagen oefening al in de benen natuurlijk een kippeneindje. Maar..we komen in het bos langs het ´gat van de duivel´...als dat maar goed gaat. In Lurcy-Levis is het heerlijk slapen in de fraaie kamers van een b&b. 

overnachting: Pension Lurcy-Levis

dag 10

Vandaag lopen we weer zo´n 20 kilometer, en net als steeds zijn er afwisselend verharde weggetjes en graspaden. De Refuge pelerin in Ainay-le-Chateau heeft een warm bed en serveert ons een maaltijd. .

overnachting: (Pelgrims)Herberg Ainay-le-Chateau

dag 11

Op de 9e en laatste wandeldag lopen we weer ongeveer 20 km. Onderweg is er een kapel die het enige restant vormt van een oude abdij. Misschien een mooie plek om een kaarsje voor iemand te branden. De route voert ons naar onze eindbestemming, Saint-Amand-Montrond, waar de gemeentelijke herberg wacht.

overnachting: (Pelgrims)Herberg Saint-Amand-Montrond

dag 12

Na het ontbijt nemen we rond 9 uur in St. Amand/Montrond de trein naar Parijs, waar we na een overstap op de Thalys om 1?2 6 op Schiphol zijn.


De heen- en terugreis

De heen-en terugreis is INBEGREPEN in dit arrangement

Het reisschema is nog niet helemaal bekend. Maar zal er ongeveer als hier beschreven staat uit komen te zien.

We reizen met de TGV of Thalys vanaf Schiphol aan het eind van de ochtend naar Parijs. Daar nemen we een regionale trein naar Auxerre. Vandaar reizen we met bus of trein naar Vezelay. We komen aan het begin van de avond daar aan.

Op de terugreis vertrekken we vroeg vanuit St Amand Montrond Orval. We zijn dan eind van de ochtend in Parijs en nemen daar de Thalys naar Nederland. Heir komen we voor het eind van de middag aan.


reisinformatie

Uiterlijk twee weken voor vertrek krijgt u reisinformatie van ons. Hier in vindt u naast uw eventueel bestelde tickets, een accommodatielijst, adres- en telefoongegevens van de eventuele lokale contactpersoon, en praktische informatie zoals waar u aan moet denken bij uw paklijst en hoe u op uw eerste accommodatie komt of waar u de groep ontmoet.

Prijzen

inbegrepen:

heen- en terugreis per trein en deels per bus vanaf Amsterdam Schiphol, alle overnachtingen, alle maaltijden (behalve dag 1 en dag 12), diensten deskundige Nederlandse reisbegeleider, reispakket.

niet inbegrepen:

maaltijden tijdens de heen- en terugreis, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard, bagagevervoer (we lopen met eigen en lichte bagage).

reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard

Deze reis boeken of een optie nemen

Wilt u deze reis boeken gaat u dan naar het >>boekingsformulier.

Wilt u een optie nemen? Gaat u dan naar het >>optieformulier.

U leest alles over onze reisvoorwaarden onder het kopje informatie in het menu bovenaan. Klik hier voor een printversie van onze reisvoorwaarden: >> reisvoorwaarden

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).. sto-reisgarantie
Meander reizen is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 15.00 uur op 06-22174662. Krijgt u niemand aan de lijn spreekt u dan in ieder geval de voicemail in,wij nemen dan vaak dezelfde dag nog contact met u op. Mailen kan naar info@meanderreizen.nl.
We zijn lid van de : Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties.
De VvKR komt op voor de belangen van kleine, vaak specialistische reisorganisaties. Via de VvKR bundelen we onze krachten en delen we onze expertise om zowel voor de reisorganisatie als de consument tot een zo groot mogelijke zekerheid en tevredenheid te komen.