Frankrijk

Reispapieren en geldzaken

In Frankrijk kunt u gewoon met de euro betalen.

De huidige koers vindt u op www.xe.com. Het goedkoopste en eenvoudigste is om bij binnenkomst geld te pinnen. Uw pas dient geschikt te zijn voor geldopname in het buitenland.


>naar boven

Gezondheid en veiligheid

Voor Frankrijk hebt u geen visum nodig, wel (uiteraard) een geldig  paspoort of Europese identiteitskaart.

Frankrijk behoort tot de eurozone.


Zorg er altijd voor dat u uw Europese verzekeringskaart bij u heeft

Teken Mensen die veel buiten lopen (met name door hoge vegetatie) hebben kans op het krijgen van teken. Dit zijn kleine (soms slechts een speldenknop groot) mijtachtige insecten die zich vastzetten op uw huid. Zij zijn actief tussen april en november. Controleer 's avonds altijd even of u teken heeft. Ze zoeken meestal de warme plekjes op zoals de oksels en de schaamstreek. Heeft u een teek, verwijder deze dan met een pincet of speciale tekentang en desinfecteer het plekje. Onthoud dat u een teek heeft gehad en waar hij zat. Er zijn teken die een bacterie (Lyme-ziekte, die ook in Nederland en België voorkomt en een vorm van encefalitis, Fråhsommer Meningo Encephalitis FSME) bij zich dragen en dit aan u kunnen overdragen. Daar slechts een klein deel van de teken drager is van de bacterie is de kans op besmetting echter heel klein. Daarnaast is een besmetting met Lyme heel klein als u de teek binnen 12 uur hebt verwijderd. Mocht er na verloop van tijd op deze plek toch wat irritatie ontstaan (jeuk en rode kring) gaat u dan zeker langs een arts. Met antibiotica is de ziekte goed aan te pakken. Voor FSME geldt dit niet. De bacterie bevindt zich in het speeksel van de teek waardoor de besmetting direct kan plaatsvinden. Maar ook voor FSME geldt dat slechts weinig teken besmet zijn met de bacterie. Tegenwoordig is het mogelijk u in te laten enten tegen FSME. Kijkt u voor een overzichtskaart van het voorkomen van de ziekte FSME in Europa op www.baxter.de.
Door lange mouwen te dragen en uw sokken over uw broekspijpen te doen kunt u voorkomen dat teken op uw lichaam komen. Ook insmeren met een middel waar DEET in zit helpt. Kijk op www.lcr.nl en www.gezondheid.be voor uitgebreide informatie hierover.

Heeft u bepaalde medicijnen nodig zorgt u dan dat dit geregistreerd is in een zogenaamd medisch paspoort. Dit kan het verkrijgen van eventueel nieuwe medicijnen vergemakkelijken en eventueel problemen bij de grens voorkomen.
Persoonlijke medicijnen dient u vanzelfsprekend zelf mee te nemen.

Op de website: wijsopreis.nl, vindt u informatie inzake gezondheid en veiligheid, die het Ministerie van buitenlandse zaken verstrekt. Of kijk op www.lcr.nl; de website van het Landelijk Coørdinatiecentrum Reizigersadvisering.
Voor de eventueel nodige inentingen en advies daaromtrent, kunt u zich wenden tot uw huisarts of uw plaatselijke GG&GD. "

>naar boven