Teutoburgerwald -Wandelen over de Hermannsweg (de_herm)


Meander reizen_duitsland

7-daagse wandelreis

kaart-duitsland

HET BOSBAD

We liepen elke dag wel in stilte
we keken naar elkaar om

later, bosbessentaart
het smaakte opeens nog beter

In ons hart, naar ons huis mee
straal zon door bosgroen

Slapen in een klooster of eeuwenoud familiehotel.... mooie rotsformaties...vakwerkdorpjes en beukenbossen.. een heerlijke wandelweek op de Hermannsweg door het Teutoburger Wald in Duitsland. En dat op slechts een half uurtje met de trein vanaf Hengelo. Het terrein is glooiend en heuvelachtig, met fijne onverharde wandelpaden. Af en toe hebben we een fraai vergezicht. We lopen tussen de steden Rheine en Bielefeld, met onderweg alleen kleinere stadjes en dorpen waar we doorheen lopen of overnachten.

Zwaarte: Glooiend terrein, veel in het bos, vrij veel onverhard.

De wandelafstand is 115 kilometer; de etappes resp. 20, 20, 23, 19,16 en 11 kilometer. Je overnacht in familiehotels of pensions, veelal op 2-persoons kamers. Groepsgrootte minimaal 6, max. 7 deelnemers. Je bagage wordt vervoerd. Op sommige dagen worden we van en naar de wandelroute gebracht met het busje. Af en toe is er een flinke stijging of afdaling; toch is de weg over het algemeen slechts licht glooiend en de paden zijn gemakkelijk te belopen. We houden rekening met het gemiddelde looptempo en er zijn geregeld pauzes. Onze lunch nemen we ’s ochtends al mee zodat we een fraaie plek in het bos kunnen vinden hiervoor.

Deze reis wordt begeleid door Simon Wijma en Marjan Borgers. Beide houden ze van natuur, stilte en eenvoud. Dagelijks lopen we na een meditatief moment deels in stilte. Voor wie wil, zijn er fijne ontspanningsoefeningen buiten om de dag mee te starten of te eindigen. En hier en daar een gedicht of verhaal.

Deze reis is perfect te combineren met de Eggersweg (zondag 5 juli). De wandelaars die geboekt hebben voor de tweede week verblijven deze nacht nog in Steinhagen. Zondag komt de nieuwe groep aan. Op maandag wandelen we vanaf Bielefeld verder naar het zuiden.

Mocht je deze reis willen combineren met de eggeweg dan betaal je een extra overnachtingsprijs van 50 euro. Omdat je dan niet met de trein terugreist zit het eten hierbij in.

 

 


groep en begeleiding

De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 7 personen.

De groepen worden begeleid door enthousiaste wandelaars en natuurliefhebbers. Sommige reizen worden door twee mensen begeleid.

Zie voor meer informatie over onze reisleiders en reisbegeleiders onder het kopje onze reisleiders

het weer

Nordrhein-Westfalen heeft een gematigd zeeklimaat, net als de rest van Duitsland. De zomers zijn er aangenaam van temperatuur en vrij droog. De winters zijn mild van temperatuur, maar het regent er dan wel vrij vaak. In Nordrhein-Westfalen wordt het zelden echt heet of koud. In de warmste zomermaanden juli en augustus bedragen de gemiddelde temperaturen 23°C. In de wintermaanden schommelen de gemiddelde maximumtemperaturen rond 5°C.

accommodaties en maaltijden

We overnachten in zeer sfeervolle kleinschalige familiehotels of pensions. De eerste nacht in een klooster. We krijgen elke dag ontbijt op onze accommodatie. De reisleiding zorgt voor de lunch, die we zelf meedragen. Elk avond zoeken we een plek om samen ergens te eten. Avondeten is inbegrepen in de prijs.

In de regel hebben we 2-persoonskamers met eigen douche en toilet. Alleen in het klooster slapen we met 3 of meer  personen op een kamer. Toeslag 1-persoonskamer is mogelijk, maar we moeten dan eerst kijken of er plek is op de accommodatie. 


dag-tot-dag-programma

dag 1 zondag

We stappen op onze 9-persoonsbus in Groningen (12:00 u.) of Hengelo (13:30 u.) en rijden door naar Rheine (14:30 u.). De prachtige eerste overnachtingsplek, Kloster Bentlage, ligt heel rustig aan de stadsrand. ’s Middags bezoeken we de Saline, een bijzondere historische plek, en een heerlijke theetuin.

overnachting: Klooster Rheine

dag 2 maandag

We lopen de eerste wandeldag van Rheine naar Bevergern. De route kent een mooie afwisseling van bos en weiden. In het dorpscentrum van Bevergern gaan we naar een kleine Gasthof. Afstand 20 km.

overnachting: Hotel Hörstel-Bevegern

dag 3 dinsdag

Vanuit Bevergern lopen we door prachtige bossen over de heuvelrug die de kern van het Teutoburger Wald vormt. We komen langs de bekende fraaie rotsformaties van de Dorenther Klippen. Aan het eind van de dag bekijken we het fraaie Tecklenburg, en na ons diner brengt de auto naar onze overnachtingsplek. We nemen voor 3 nachten onze intrek in een prachtig oude familiehotel in Bad Iburg.  Afstand 20 km, 5-6 uur lopen.

overnachting: Hotel Bad Iburg

dag 4 woensdag

’s Morgens levert het busje ons weer af in de buurt van Tecklenburg en we lopen verder over de groene heuvelrug. We genieten van de mooie vergezichten. We lopen naar het fraaie vestingstadje Bad Iburg en verblijven opnieuw in ons fijne gasthuis. Afstand 23 km, 6 uur lopen.

overnachting: Hotel Bad Iburg

dag 5 donderdag

Soms langs de bosrand, soms diep door het woud. Fijne onverharde paden waarop het goed lopen is. Je hoort de spechten, de buizerd, de koekoek. Aan het eind van de middag rijden we terug naar Bad Iburg.  Afstand 20 km, 5-6 uur lopen

overnachting: Hotel Bad Iburg

dag 6 vrijdag

We worden terug gebracht naar ons eindpunt gisteren. Door natuurgebieden, langs een oude molen, komen we, iets van de route af, in Steinhagen uit bij wederom een gastvrij familiehotel met de fraaie naam Hotel Graf Bernard 1344. Afstand 16 km, 4 uur lopen.

overnachting: Hotel Steinhagen

dag 7 zaterdag

Zaterdag is de laatste, korte wandeldag door de bossen en velden. We komen langs een voormalig klooster met een kapel. We hoeven niet al te ver Bielefeld in te lopen voor het station. Daar nemen we afscheid en gaat rond 13 u. de trein die na 1 overstap, om 15 u. in Hengelo aankomt. De wandelaars die geboekt hebben voor de tweede week verblijven deze nacht nog in Steinhagen. Zondag komt de nieuwe groep aan. Op maandag wandelen we vanaf Bielefeld verder naar het zuiden. Afstand 11 km, 3 uur lopen.


De heen- en terugreis

De heen-en terugreis is INBEGREPEN in dit arrangement


We hebben de beschikking over een minibus die vanuit Groningen vertrekt. Andere opstapplaats is station Hengelo. De terugreis gaat per trein. Deelnemers die niet ook nog de Eggweg lopen reizen vanaf Bielefeld comfortabel zonder overstap in 2 uur en 17 minuten met de trein naar Hengelo.


Omdat we reizen per minibus vanuit Nederland gaan we er vanuit dat u meerijdt. Wilt u de reis liever op eigen gelegenheid maken? Overlegt u dan even met ons wat de mogelijkheden zijn.

reisinformatie

Uiterlijk twee weken voor vertrek krijgt u reisinformatie van ons. Hier in vindt u naast uw eventueel bestelde tickets, een accommodatielijst, adres- en telefoongegevens van de eventuele lokale contactpersoon, en praktische informatie zoals waar u aan moet denken bij uw paklijst en hoe u op uw eerste accommodatie komt of waar u de groep ontmoet.

Prijzen

vertrekdatum:  28-06-2020 volwassene p.p. €885,00
inbegrepen:

heen- en terugreis vanaf station Goningen of Hengelo met minibus, bagagevervoer, alle overnachtingen, alle maaltijden ter plekke vanaf avondeten op dag 1 tot en met ontbijt op dag 7, diensten deskundige Nederlandse reisbegeleiding, reisinformatie.

niet inbegrepen:

heen en terugreis van uw woonplaats naar en van station Groningen of Hengelo, lunch op dag 1 en 7,

reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard
Extra opmerking prijs:

Extra 50 euro indien je hierna nog het Eggeweg arangement wil doen. Inclusief maaltijden.

Deze reis boeken of een optie nemen

Wilt u deze reis boeken gaat u dan naar het >>boekingsformulier.

Wilt u een optie nemen? Gaat u dan naar het >>optieformulier.

U leest alles over onze reisvoorwaarden onder het kopje informatie in het menu bovenaan. Klik hier voor een printversie van onze reisvoorwaarden: >> reisvoorwaarden

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).. sto-reisgarantie
Meander reizen is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 15.00 uur op 06-22174662. Krijgt u niemand aan de lijn spreekt u dan in ieder geval de voicemail in,wij nemen dan vaak dezelfde dag nog contact met u op. Mailen kan naar info@meanderreizen.nl.
We zijn lid van de : Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties.
De VvKR komt op voor de belangen van kleine, vaak specialistische reisorganisaties. Via de VvKR bundelen we onze krachten en delen we onze expertise om zowel voor de reisorganisatie als de consument tot een zo groot mogelijke zekerheid en tevredenheid te komen.